Critical Alignment Yoga voor sporters

Critical Alignment Yoga geeft een verdieping aan je sportieve leven!

  • Ben je serieus met je sport bezig?
  • Heb je interesse in hoe je lijf werkt en beweegt?
  • Denk je wel eens na over 'de meest efficiënte beweging' in jouw sport?
  • Wil je iets doen aan blessures (die op de loer liggen)?
  • Wel eens afgevraagd of yoga iets kan toevoegen aan je sporthouding of je sportbeleving?

In het kort, dus zonder al te veel poeha:
Wil je, samen met je ploeg- of sportgenoten, ontspannen en (blessure) vrijer leren bewegen/sporten, ook wanneer er spierkracht, wilskracht en competitie bij komt kijken?

In een workshop Critical Alignment Yoga voor sporters leer je meer over kracht en (ont)spanning, vrije beweging en optimale beweging bij sport, het werken naar een meditatieve sportervaring (sporters 'flow').

Een introductie workshop van 2 uur kost 150 euro (max 10 deelnemers).
Een themaworkshop, als vervolg op een introductie workshop (inclusief oefenprogramma voor thuis), kost 180 euro per thema.

Wil je toch wat meer weten over CAY voor sporters? Lees dan verder. 

 

Principes Critical Alignment Yoga voor sporters
Critical Alignment Yoga (CAY) verandert je kijk op bewegen, je kijk op sporten. Door het doen van CAY leer je je houdingspieren en je bewegingsspieren beter gebruiken. Het sporten is hierdoor soepeler, meer ontspannen, veiliger en daarmee efficiënter.

Hieronder lees je hoe het toepassen van de ontspanning-, beweging- en kracht/coördinatieprincipes van de Critical Alignment Yoga je sporthouding en je sportbeleving verbetert.

Bouw kracht op met yoga!
Bij veel sporten speelt kracht een belangrijke rol. Met CAY leer je hoe je bepaalde spieren en structuren in je lijf versterkt en er kracht in opbouwt. Denk bijvoorbeeld aan het verstevigen van je 'core', het versterken van de houdingsspieren in je rug of het ontwikkelen van kracht in je been- en armspieren. Je bouwt de kracht op, daar waar het maximaal van nut is voor je sport. Je verbetert hiermee direct je prestaties en je vergroot je kansen in competities.

Haal de spanning uit je lijf!
Sporters gebruiken bepaalde spieren vaak overmatig of bouwen spanning op in hun lijf door een verkeerd gebruik van spieren of een verkeerde houding. Met CAY-oefeningen haal je de 'opgebouwde' spanning weer uit je lijf, je zorgt letterlijk voor ONTspanning van je spieren. Na de oefeningen is je lijf meer ONTspannen en voel je je meer ontspannen :-)

Leer vrijer en soepeler bewegen tijdens het sporten!

Veel sporten is heerlijk. Maar eigenlijk alleen als je lijf vrij en ontspannen kan blijven bewegen. Door een foute houding of overmatig gebruik van bepaalde spieren kan je lijf steeds minder vrij bewegen. De kans op blessures op korte of langere termijn is groot. Stijfheid treedt op en compenserende, blesserende bewegingen treden in.
Met CAY leer je hoe de vrije beweging in elkaar zit. Je leert hoe de spieren en de diverse structuren in je lijf, los van elkaar en in samenhang, vrijer kunnen bewegen.

Optimaliseer je sporthouding en je bewegingen! 
Iedere sport heeft een eigen manier van bewegen en het gebruiken van het lichaam. Het beoefenen van CAY geeft je nieuwe inzichten in je lijf, je manier van bewegen en je lichaamshouding. Met die nieuwe inzichten kun je de specifieke bewegingen van jouw sport optimaliseren. Het is interessant en boeiend om, aan het einde van een yogasessie, samen met ploeggenoten over de optimale en efficiënte beweging te brainstormen!

Maak kennis met je (wils)kracht!
Sport betekent kracht, snelheid en vaak ook competitie. Zeker bij sporters in wedstrijden, maar ook bij individuele sporters, wordt een groot appèl gedaan op de wilskracht. Zowel trainers, coaches en sporters zelf moedigen elkaar of zichzelf aan een tandje bij te zetten. Sporten op wilskracht heeft een grote invloed op het aansturen van je spieren en dus ook op de manier van bewegen. In de CAY houden we ons bezig met 'ontspanning, beweging, kracht en coördinatie'. Bij  CAY gaan we in op de verschillende aspecten van 'wilskracht en vrij en ontspannen bewegen', ook wanneer de finish in zicht is.

Een prettige sportbeleving en een fijne focus!

Sporters praten maar al te vaak over dat heerlijke gevoel dat ze ervaren, tijdens en na het sporten. De endorfines doen goed hun werk in het lichaam en het rondpompen van verse zuurstof brengt ook nogal wat teweeg.
Velen willen de conditie van het lichaam verbeteren, hun uithoudingsvermogen vergroten of de 'meditatieve flow' di
e ze ervaren bij het sporten beter kunnen oproepen. De principes van Critical Alignment Yoga op de gebieden van ontspanning, beweging en kracht/coördinatie zorgen voor veel oefeningen die invloed uitoefenen op je conditie, je longvolume en je beleving tijdens het sporten.

Coachen met yogafocus!
Het coachen van ploegen en sporters is een taak waar veel bij komt kijken. Met name de manier van coachen, het taalgebruik en de ervaringen hiermee van de sporters hebben mijn interesse. In een workshop met 'de hele ploeg' komt vaak het coachen ook aan bod. Ik draag je de overwegingen en de inzichten vanuit de yoga aan. Zo ontstaat er al snel een interessante discussie!

Sporten is leuk ... maar yoga ook!

Heb je interesse in een workshop, samen met je hele ploeg? Voor informatie over workshopmogelijkheden voor individuele sporters, coaches, trainers, professionals in het veld of anderen, bel gerust!

Yoga zonder Poeha logo