Critical Alignment als Therapie

Illustratie uit het boek van Gert van Leeuwen

Momenteel zijn er geen specifieke therapielessen gepland, maar hebben de Basislessen dezelfde opbouw. Dus ook met een 'therapeutische vraag' kun je terecht. Je kunt wel een individuele intake aanvragen, om samen je 'focus' voor de Basislessen te onderzoeken.

Wellicht, bij voldoende aanmeldingen, start ik weer een specifieke therapiegroep op, voor mensen voor wie de Basisles geen optie is.
Laat me weten of je op de wachtlijst wil of meer informatie nodig hebt, of wanneer je twijfelt of je met jouw klachten in een Basisles kunt instromen. 


Op ieder moment kun je je aanmelden voor Basislessen en therapeutische yogalessen, ook mensen met rug-, schouder- en nekklachten. Na een intake neem je deel aan 
therapielessen of Basislessen, soms met huiswerk. Je leert hoe je zelf yoga therapeutisch en preventief kunt inzetten! Soms is een intake ook voor het instromen in de Basislessen ook aan te raden. 

Ik kreeg wat reacties van mensen die meedoen in de therapielessen:

-Nina-
 'Ik heb veel baat bij je lessen en het zijn zo ongeveer de enige momenten dat ik goed luister en intensief met mijn lijf bezig ben en voel hoe alles werkt. Je no nonsense aanpak werkt voor mij heel goed en je instructies zijn helder.' 

-Manuela-
'Ik had het niet meer verwacht en eigenlijk niet eens durven te hopen, maar de enorme pijn in mijn rug is echt flink verminderd in een paar maanden tijd!
Na vele jaren rugpijn door slijtage van mijn ruggenwervels L4 en L5 en na allerlei therapieën; van alternatief tot traditioneel en van zeer vaag tot praktisch...kwam enkele maanden geleden Yoga zonder Poeha met CAY op mijn pad. Met de gedachte, baat het niet dan schaadt het niet, ben ik hieraan begonnen en deze vorm van yoga werkt voor mij dus echt heel goed. Voor mijn rug, de rest van mijn lijf en mentaal en ik ben verrast door de snelle resultaten. Ik ben er nog niet, maar ik word er wel heel blij van ;-)
 

Critical Alignment Therapie (CAT) bij rugklachten?
Critical Alignment Therapie richt zich op klachten die uitgaan van de wervelkolom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn aan schouders of nek, RSI (CANS), lage of hoge rugpijn, hernia, wervelkolomgerelateerde klachten in armen en benen (uitstraling, pijn, krachtverlies).

Ook voor ‘stressgerelateerde klachten’, zoals ademhalingsstoornissen, vermoeidheid en burn-out, is het mogelijk deze vorm van yoga als therapie in te zetten.

Je kunt de geleerde yogaoefeningen blijvend preventief inzetten voor o.a. houdingscorrectie. Dit kan zelfstandig of met begeleiding in de reguliere lessen.

De therapeutische toepassingen van Critical Alignment zijn ontwikkeld door Gert van Leeuwen en staan uitgebreid beschreven in de boeken Stop RSI (Aramith 2001) en Yoga, Critical Alignment (Altamira-Becht 2009).


Het ontstaan van klachten
Een soepel en sterk lichaam geeft iedere beweging door en kan de dagelijkse inspanningen met gemak aan. In de loop van je leven zet spanning zich in de structuren van je lijf vast, bijvoorbeeld in je wervelkolom en in heup- en schoudergewrichten. Na verloop van tijd ben je stijf en stram en heb je minder souplesse en kracht.

Dit ‘vastzetten van spanning’ kan komen door werkhouding, stress, eenzijdige (over)belasting, door je manier van bewegen of juist door teveel stilzitten. Vaak zie je dat een deel stijfheid ontwikkelt, terwijl een ander deel overbelast raakt omdat het compenserende bewegingen maakt.

Er ontstaat een voorkeursbeweging en een voorkeurshouding die de vorm van je rug uiteindelijk verandert! Helaas word je je van deze veranderingen in je lijf vaak plotseling bewust: er ontwikkelen zich klachten.


CAT mehode in het kort
In de therapielessen gaan we samen op zoek naar de stijve en stramme plekken in je lijf, op zoek naar de ‘opgeslagen spanning’. Ik begeleid je in het ‘ont’spannen van die structuren, door je verschillende oefeningen aan te reiken. Je onderzoekt dus je lijf en daar waar er spanning vastzit, proberen we deze eruit te halen. Spanning laat los, wanneer je een vilten rol, een rubberen strip of een houten boogje gebruikt om structuren van massage en druk te voorzien. Ook zetten we onze ademhaling en onze aandacht actief en gericht in. We neutraliseren ‘stress’!

Zodra spanning uit een structuur gehaald is, kan dat deel weer in beweging komen. Je leert in de lessen opnieuw bewegen en kracht op te bouwen om die nieuwe beweging te ondersteunen. In de lessen komen yogahoudingen aan bod, maar ook dagelijkse bewegingen. Zo kun je steeds vrijer en krachtiger bewegen.

Spanning verdwijnt helaas niet als sneeuw voor de zon. Ook het aanleren van een nieuw bewegingspatroon vergt tijd. Vandaar dat ik je vraag om tijdens de lesweken of vakanties ook thuis te oefenen. Zo leer je je lijf en je klachten beter begrijpen en kun je uiteindelijk jezelf behandelen.


Yoga therapielessen (alleen individueel): 

  • Voorafgaand aan de individuele therapielessen vindt een intake plaats. Deze intake (plus een korte kennismaking met de rol/strip) duurt ongeveer 60 minuten. We nemen ‘jouw rug’ door, stellen samen een diagnose en maken een plan van aanpak.

  • Wekelijks plannen we een therapieles van 1 uur, gericht op het verminderen van rug-, schouder- en nekklachten. Minimaal 4 lessen vooruit plannen en betalen, dit kan pas na de intake.

  • Na het doen van de therapielessen kun je je oefeningen preventief en als ‘onderhoudoefeningen’ zelfstandig thuis uitvoeren. 

  • Na verloop van tijd kun je instromen in een reguliere les. Het is altijd mogelijk zo nu en dan een privéles te plannen om eens gericht ‘bijgeschoold’ te worden.


Tijdstip en kosten therapielessen
 

  • Intakegesprek (60 min), 50 euro

  • Losse therapielessen 50 euro (60 min)

  • Wekelijkse huiswerkoefeningen (niets moet, dus alleen als je er naar vraagt).

  • Prijs is inclusief BTW

Inschrijven of vragen stellen kan via email (mijnyoga@gmail.com) of bel 0612185147.

Yoga zonder Poeha logo