TRE® in het kort

'Zelfhulpmethode' om spanning en stress los te laten

David Berceli

 

‘Als we zo gemakkelijk gestrest kunnen raken,

moet er ook een mogelijkheid zijn om dat,

met hetzelfde gemak, weer te ontladen…’

 

TRE, Tension Releasing Exercises, is een zelfhulpmethode om diepe (chronische) spanning en dagelijks opgelopen spanning en stress los te laten. 

Spanning, stress, chronische stress? Het kan zijn dat chronische of dagelijkse spanning bij jou een gevolg is van een traumatische ervaring. TRE laat je meer innerlijke rust, kalmte en ruimte ervaren. Je krijgt meer ‘lucht’ en je gaat je lichter bewegen en leven in een wereld waarvan je mag genieten. 

TRE is een manier van spanning loslaten die de mens al lang heeft vergeten, heeft verloren door het inschakelen van ons brein, onze gedachten, onze ratio. Door het doen van enkele oefeningen breng je een autonoom /onbewust proces van ontladen op gang: er ontstaan ‘tremoren/trillingen’ en andere sensaties die met ontladen te maken hebben. Binnen TRE is de ‘zelf-regulering’ erg belangrijk, je leert zelf hoe je je grenzen van ‘ontladen’ in de gaten kunt houden.

TRE oogt simpel, dat is het ook. In feite leer je in een middagje of avondje de TRE methode die je ook zelf thuis kunt toepassen. Dat is fijn, de eenvoud. Maar zodra je er mee begint is een aantal keer begeleiding in dat wat er gebeurt, in het proces van loslaten dat je start, vaak toch wel fijn en ondersteunend. 

TRE is geen wondermiddel, het is een zelfhulpmethode met oefeningen om spanning te ontladen. Het kost tijd en aandacht, jouw tijd en jouw aandacht, jouw motivatie. Kortdurende professionele begeleiding is nodig.  

Animatiefilmpje TRE op YouTube

Animatiefilmpje, korte uitleg over TRE  op YouTube, met ondertiteling (kun je rechtsonder in het filmpje aanzetten)! 

 

Wil je toch iets meer weten? Lees dan hoe ik kennis gemaakt heb met TRE en hoe ik het ervaren heb. Kennismaken met TRE.

Kijk ook eens op de website van TRE-Nederland, voor meer video's en uitleg.

 

 

Yoga zonder Poeha logo