Maak kennis met TRE® Tension Releasing Exercises


TRE een cadeautje voor jezelf

Een poos geleden gaf ik mezelf een cadeautje. Dat mocht wel eens na een drukke tijd, puur iets voor mezelf. Ik vond het wel prijzig, maar op de een of andere manier was mijn interesse gewekt. Ik wist niet precies wat het was, TRE, het klonk wat vreemd en wat de mensen die TRE beoefenden deden, zag er naar mijn mening een beetje vreemd uit. Gek hè, die oordelen en vooroordelen die je remmen in je eigen ontwikkeling ;-) 

Maar goed, mijn interesse werd groter naarmate ik er meer over hoorde en er over las. Zo groot dat ik de stap nam en een individuele sessie aanvroeg. Uiteindelijk heb ik mezelf dus een individuele TRE sessie cadeau gegeven en ook een extra TRE sessie in een groepje. Daarna kon ik zelfstandig aan de slag, gewoon thuis, in mijn tempo, wanneer ik maar wilde.

Tja, wanneer je op het eerste gezicht ‘vreemde dingen’ doet, vertel je dat niet meteen tegen iedereen. Eerst zelf maar eens proeven en ervaren, het proces ondergaan. Mijn motivatie om me verder te verdiepen in TRE en het ook anderen te kunnen leren zorgde ervoor dat ik de opleiding tot TRE-provider heb gevolgd en inmiddels succesvol heb afgerond. Nu mag ik ook de TRE kennis en methodiek aan anderen overdragen.


Stress en spanning zet zich vast in je lichaam en in je brein

Ik ben enorm blij met dat cadeautje van toen. TRE geeft me een mogelijkheid om me op een heel natuurlijke manier te ontspannen. In een TRE sessie laat je de spanning die opgeslagen zit in je lijf namelijk los op een bijzondere manier. Een manier die we terugzien bij veel dieren, een manier die we zelf verleerd zijn. Trillende benen, knikkende knieën, het uitbrekende zweet, we laten het liever niet zien, we stoppen het weg, slaan al die ‘spanning en stress’ wanneer er iets onprettigs gebeurt, op in ons lijf. We houden alles vast, zo dat dat lijf stijf en stug wordt en er klachten kunnen ontstaan, fysiek en mentaal.

Ook ons brein is slim en creëert gedachten- en gedragspatronen om maar zo min mogelijk last van te hebben van de stress en de spanning die er niet uit kan. Spanning en stress door allerlei micro, mini en macro traumatische ervaringen in je leven, van vroeger en van nu, zitten in je hoofd en in je lichaam opgeslagen. Spanning en stress door ‘dingen’ die je allang vergeten bent, of door ‘dingen’ die je je soms of wellicht vaker herinnert en waarbij onprettige gevoelens en emoties een rol kunnen spelen.

Dingen, gebeurtenissen, herinneringen en gedachten kunnen spanning hebben vastgezet of dat iedere keer weer doen als je er aan terug denkt. Dingen waar je niet of nauwelijks over praat, die je weg stopt of die teveel reacties oproepen, reacties die je misschien niet altijd onder controle hebt.


Terugkerende onprettige gevoelens en emoties?

Gelukkig hoef je niet te praten of te denken bij TRE
Wat heerlijk, bij TRE hoef je niet te praten! Niet praten en niet graven in gevoelige onderwerpen over vroeger, over wat je nu moeilijk vindt in het leven of over dingen die je emotioneel raken. Ik ga er vanuit dat iedereen ‘gevoelige’ onderwerpen heeft en daar zo nu en dan mee geconfronteerd wordt. Ik geloof dat in ieders lichaam en hoofd daar de gevolgen van terug te vinden zijn, dat spanningen en stress een spoor achtergelaten hebben. Dat gebeurt in ieders leven, dat ís leven.

De spanning die je ervaart en de gevoelens en de emoties die er bij komen kijken, zijn soms overweldigend. Dan is het er over praten, het ‘loslaten of accepteren’ door er over te praten, soms te moeilijk. Alleen al er aan denken kan te veel zijn. Soms is er ook niet meteen een geschikt iemand aanwezig om mee te praten. Je wil je wel veilig en op je gemak voelen bij diegene met wie je praat.

Bij TRE hoef je dus niet over gevoelige onderwerpen te praten, je hoeft er zelfs niet aan te denken. Bij TRE laat je het over aan je lichaam, het lichaam laat de spanning los en er ontstaat ontspanning, rust en kalmte in je lijf én in je hoofd. Het maakt ook niet uit wat het was dat spanning bracht, het kan fysieke stress geweest zijn (een ongeluk), of psychische stress (een nare gebeurtenis).


Yoga helpt toch ook?

Ik vind het erg prettig dat ik bij TRE niet hoef te praten en niet hoef te denken, dat ik echt naar mijn lichaam kan leren ‘luisteren’. Zelfs bij het beoefenen van yoga (ik ben yogadocent) merk ik dat ik toch vaak in mijn hoofd zit en dat het moeilijk is om ‘het over te laten aan het lichaam’, je brein corrigeert vaak en veel, op een manier die niet altijd spanning oplost en soms nieuwe spanning oplevert. Om tot de diepere laagjes van ons (on)bewustzijn te komen en daar rust en kalmte te brengen, is het nodig allerlei lagen met spanning op te lossen. TRE helpt me enorm om die laagjes op te lossen, zonder last te hebben van mijn bewuste denken. TRE geeft me een nieuw referentiekader over ‘wat ontspanning is’ en ‘hoe ik ontspanning ervaar’.


TRE en het reguleren van gevoelens en emoties

TRE is fijn om alledaagse (chronische) stress los te laten. TRE is ook fijn om in te zetten als het praten of denken aan iets, je blokkeert. Jij bent degene die de ‘ontlading van spanning’ in de TRE sessie en de intensiteit ervan, reguleert. Het loslaten van spanning is fijn, maar de ontlading (in warmte, tintelingen, prikkelingen, trillingen, gevoelens en emoties, gedachten, etc.) is het prettigst en het effectiefst als het in een tempo gebeurt dat bij je past, dat comfortabel is.

Bij TRE leer je de regie te nemen, meer controle terug te krijgen. Je ervaart hoe ontspanning aanvoelt en kalmte en rust ontstaat, je leert hoe je je fysieke ontlading en je gevoelens en emoties die loskomen in de sessie kunt reguleren. Wie weet lukt het daarna ook beter in je dagelijks leven of wanneer er iets stressvols gebeurt.


Praten, pillen en/of TRE?

TRE kan ook helpend zijn om naast een ‘praat- of pillentherapie’ in te zetten. Want als je lichaam tot rust komt en je meer een gevoel van rust en kalmte ervaart, zal het praten mogelijk ook beter gaan, praten zonder overrompeld of geblokkeerd te raken door gevoelens en emoties. Ik raad je aan om je therapeut te vertellen als je start met TRE. Ik kan je therapeut of jou uitleggen wat TRE gerelateerde reacties en uitwerkingen zijn, samen werken we zo aan jouw herstel.


Je eigen TRE proces starten?

Ik ben inmiddels zelf 5 jaar een gecertificeerde TRE-provider en draag de kennis en de methodiek graag over. Ook ben ik inmiddels werkzaam als mentor in de TRE-opleiding en begeleid mensen in hun certificeringstraject tot provider.

Is je interesse gewekt? Wil je er meer van weten of ben je benieuwd naar hoe jouw proces zich ontvouwt met TRE?

 
Laat het bezinken, denk er even over na en wie weet wil jij jezelf ook dit cadeautje geven? Bel of mail me gerust als je vragen hebt, of schrijf je in voor een TRE introductiesessie.

Groet Mireille GreijmansYoga zonder Poeha logo