Triggerpoint therapie en Critical Alignment Yoga

Trigger Yoga?

‘De yogastrip en de vilten rol kende ik al, maar wat een invloed heeft die tennisbal!’

In 2015 gaf ik diverse lessen 'Trigger Yoga’. Dit is een nieuwe lesvorm, waarin twee prachtige therapievormen samen komen. Trigger Yoga combineert namelijk een specifieke vorm van ‘yoga voor de rug’ met een specifieke vorm van massage van spieren.

Dus, een prachtige combi: Critical Alignment Yoga & Triggerpoint-zelftherapie.

Steeds vaker vragen mensen na een yogales om meer persoonlijke begeleiding. Logisch, daar ieder lijf een andere geschiedenis heeft en ook andere oplossingen voor klachten en problemen vraagt. Hulp is dan gerichter te geven in een Trigger Yogasessie. Voor anderen is wellicht een wokshop helpend.

Wat doe je tijdens een sessie Trigger Yoga of tijdens een Trigger Yoga workshop?
Wanneer of waarom is Trigger Yoga voor jou interessant?

Op dit gedeelte van de site (zie bij navigatie onder Trigger Yoga) lees je er meer over. Kijk gerust eens rond en stel zonodig vragen via de mail of bel me even. 

Trigger Yoga in het kort 
: 
Met Trigger Yoga ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn en krijg je inzicht in je eigen grote of kleine kwaaltjes. Je gaat op zoek naar oorzaken (op spier en op structuurniveau) en mogelijke oplossingen, je leert meer over je eigen (bewegings)gedrag en patronen. Je gaat zelf aan de slag! Op naar meer rust, ontspanning en een open, licht en vrij gevoel!

  • Je gaat actief aan de slag om problemen als stijfheid, krachtverlies, beperkte beweeglijkheid of zelfs allerlei soorten pijn en ongemakken ‘zelf te onderzoeken en te behandelen’. 
  • Je leert wat de invloed van die stijfheid in spieren en de omliggende structuren is op je beweging en op eventuele klachten die er zijn. 
  • Je krijgt uitleg over bepaalde spieren (1 à 2 per sessie). 
  • Je leert de spieren onderzoeken op aanwezige ‘spierknopen’ en deze er zelf uit te masseren, te deactiveren. 
  • Je doet aansluitend een aantal yoga-oefeningen om de betreffende spieren ‘op lengte te brengen’. 
  • Je leert ontspannen bewegen en bouwt kracht en coördinatie op je in je lijf, met name in de structuur waar de onderzochte spieren invloed op hebben.

Voor wie is Trigger Yoga bedoeld?
Het kan zijn dat je gewoon nieuwsgierig bent of dat je kampt met (pijn)klachten of kwaaltjes  die maar niet overgaan of steeds weer de kop op steken. Misschien wil je ontdekken of deze vorm van yoga wat toevoegt aan het ‘leren ontspannen in je hoofd en in je lijf’. Het kan een mooie aanvulling zijn in je verdieping van je lichaamsbewustzijn en je huidige yogabeoefening. Met name de koppeling Critical Alignment Yoga met Triggerpoint-zelftherapie komt in de sessies en de workshops sterk naar voren. Je kan Trigger Yoga ook zien als een aanvulling of juist als een voorbereiding op de yogalessen (Basislessen en CAYlessen) die je al bij me volgt of gaat volgen.

Vraag om een workshop Trigger Yoga ! 
In een workshop komen diverse gebieden en structuren in je lijf aan bod, een reis door je lijf dus. Voorbeelden van thema’s kunnen zijn: bovenrug/nek, bovenrug/schouder, nek/hoofd, onderrug/bil, heup/bil, benen en armen. 
Je kunt een workshop in overleg met me plannen. Voor jezelf leuk of interessant, maar ook voor bijvoorbeeld sportgenoten of mensen die je kent met dezelfde klachten/vragen.
 

Triggerpoint-zelftherapie?
Triggerpoint bal Trigger Yoga Den Bosch

Triggerpoint zelftherapie geeft je inzicht en oplossingen op het terrein van (niet goed functionerende) spieren. Vanuit de Triggerpoint-zelftherapie stellen we de volgende vragen: Is een spier verkrampt, bevat de spier ‘triggerpoints’? Wat is de functie eigenlijk van de spier? Hoe haal ik die ‘triggerpoints’ eruit? Hoe kan ik klachten verminderen door zelf spieren te masseren?   

Critical Alignment Yoga? 

Yogastrip en rol Gert van Leeuwen

Critical Alignment Yoga geeft je inzicht in je houdings-, bewegings- en gedragspatronen. Vanuit de Critical Alignment Yoga komt het volgende aan de orde: Is een bepaald deel van de wervelkolom of een gewricht stijf/soepel? Beïnvloedt dit de beweging of souplesse? Hoe kan ik ontspannen leren bewegen? Hoe coördineer ik bepaalde structuren en spieren in mijn lijf? Hoe bouw ik weer kracht op in allerlei structuren? 

De combinatie?
Door Triggerpoint-zelftherapie toe te voegen aan een les Critical Alignment Yoga kun je het centrale thema ‘ontspannen leren bewegen’ verdieping geven. De combinatie van de therapievormen geeft wellicht antwoorden op de volgende vragen: Heeft een bepaalde spier invloed op de beweging van het heup- of schoudergewricht, op de beweging van het bekken of de wervels in de rug? Zo ja, wat gebeurt er dan wanneer een spier triggerpoints of verkrampingen in zich heeft?  

Wat voor invloed heeft je houding of je bewegingspatroon op de ‘vitaliteit en functie’ van je spieren? Heb je misschien klachten die hiermee samenhangen? Hoe kun je zelf aan de slag om een behandeling te starten?

Mail of bel me voor vragen of voor het aanmelden voor een individuele sessie of een workshop.

 

 

Yoga zonder Poeha logo